• Tretiaci na náučnej turistike
          • Tretiaci na náučnej turistike

          • Túžba po poznávaní, dobrodružstve a radosť spoznávať svoje okolie, viedla kroky 3.A v jarnú stredu 31.3. priamo do lesa. Turistickým chodníčkom sme sa dostali až na "sedlo" Udriná,kde sa nám naskytol nádherný výhľad na okolie. Vôňa jari nás sprevádzala ďalej k prírodnej rezervácii Sradľavý vrch. Modrá turistická značka doviedla naše kroky až na Mely, odkiaľ sme už známym chodníčkom prišli (utekali:) ) až do "Malej bane", kde sa naši žiaci venovali architektúre stavania drevených bunkrov. Cestou sme videli krásnu prebúdzajúcu sa prírodu, ktorá nás obklopuje každý deň. Žiaci si pozorovaním jarnej prírody upevnili vedomosti z prírodovedy. Z vlastivedy poznali povesť o Smradľavom vrchu, ktorú si pripomenuli, keď sme týmto miestom prechádzali. Určite to nebol náš posledný výlet :) 

        • Šibi-ryby, mastné ryby, od korbáča kus koláča...
          • Šibi-ryby, mastné ryby, od korbáča kus koláča...

          • Keďže i nadchádzajúce veľkonočné sviatky sa, žiaľ, budú niesť v obmedzenom režime, rozhodli sa prváci našej školy preniesť sviatky jari na pôdu školy a priblížiť si ich tradíciami nášho regiónu. Chlapci citlivo vyšibali výskajúce spolužiačky i pani učiteľky, vyvoňali, a aby zdravie po celý rok slúžilo, tak i jemne vodou pofŕkali. Tie ich štedro odmenili pripravenými sladkými dobrotami. Nechýbalo ani tradičné zdobenie veľkonočných vajíčok netradičnými technikami.

        • DARUJME 2% Z DANE NAŠIM DEŤOM
          • DARUJME 2% Z DANE NAŠIM DEŤOM

          • Vážení rodičia, starí rodičia, priatelia školy.

            Obraciame sa na Vás s prosbou o podporu našej školy a jej ďalšieho rozvoja formou darovania 2% z dane. Stačí málo: vypísať tlačivo Vyhlásenie o poukázaní podielu zaplatenej dane Poukazanie_2__dane.pdf a odovzdať ho na ekonomickom oddelení vášho pracoviska, prípadne našej pani ekonómke aj s potvrdením o zaplatení dane. Pomôžete tak zlepšiť materiálne vybavenie našej školy a zabezpečíte našim deťom viac možností na rozvoj. 

            ĎAKUJEME :)

          • Kreatívne a zábavné učenie sa

          • Deti si osvoja najviac poznatkov vtedy, keď je učenie pre nich hrou a nie povinnosťou alebo trápením. Práce našich žiakov svedčia o tom, že učenie ich baví :)

            Mgr. Alexandra Kopčanová

        • Výherca súťaže Jolly Phonics
          • Výherca súťaže Jolly Phonics

          • Leonard Kopčan, žiak 2.A triedy našej školy, sa zapojil do čitateľskej sútaže s Jolly Phonics. Ako prvý na Slovensku odovzdal správne vypracované zadanie a vyhral skvelé ceny.

            Srdečne gratulujeme a tešíme sa z úspechov našich žiakov :)

        • Naučte dieťa učiť sa (samostatne)
          • Naučte dieťa učiť sa (samostatne)

          • Pomoc dieťaťu v prvých rokoch vzdelávania je nevyhnutná a dôležitá. Ako však dieťa rastie, časom predsa len očakávame, že si osvojí schopnosť samostatného učenia. Bohužiaľ, nie je to vždy také jednoduché a nie je to vždy tak. Ako pomôcť dieťaťu učiť sa, aby potrebovalo našu pomoc čoraz menej?

            Nepoužívajte skratky alebo tzv. instantné riešenia ... 

            Žijeme rýchlo. Vždy máme toho príliš veľa. Povinnosti a starosti. A k tomu ešte táto pandemická situácia. Často nemáme čas odkladať úlohy, vysvetľovať príklady alebo hľadať zdroje, z ktorých možno získať spoľahlivé informácie. Preto namiesto toho, aby sme deti učili, ako sa naučiť učiť sa, dávame im hotové tzv. instantné riešenia.

            Je vám to známe? Z krátkodobého hľadiska je to pre nás rýchlejšie a pohodlnejšie, ale z dlhodobého hľadiska sa bohužiaľ ukáže, že naše dieťa sa nevie učiť samostatne a častokrát si dokonca zvykne, že my mu robíme domáce úlohy.

            Je rýchle, jednoduché a ľahké nadiktovať dieťaťu informáciu, ktorú mu vyhľadáme v knihe, na internete alebo nadiktovať mu výsledok – hotovo, pomohli sme mu s úlohami. Pomohli sme mu ale naozaj? Nerobíme mu len medvediu službu? Pre dieťa je lepšie keď tieto úkony zvládne samo, samo si nájde v knihe odpoveď na otázku, samo si vypočíta príklad...a áno, vieme,  dlho mu to trvá, ale myslite na to, že je to prirodzené, veď sa to predsa ešte len učí, dokonca má právo robiť aj chyby a pomýliť sa (rovnako ako my v jeho veku a často ešte aj teraz). Preto je najdôležitejšia veľká dávka trpezlivosti, aby ste mohli dieťa nechať učiť sa samé, byť pri ňom, byť nápomocný, ale nie robiť to zaň.

            Ako to teda zmeniť?

            Ako naučiť dieťa učiť sa samostatne? Čím skôr začnete, tým lepšie ...    

            Bez počiatočnej investície času a spomínanej trpezlivosti to nebude možné ... Ale neskôr bude vaša spokojnosť stáť za to!

            1. Dajte dieťaťu vedieť, že meníte spôsob, akým sa učí, aby mohlo byť v tomto procese samostatnejšie, pretože máte pocit, že je na to pripravené. 😊
            2. Začnite tým , že si dieťa musí samo pamätať vyučovací rozvrh a úlohy. Alebo sa v ňom aspoň samostatne orientovať. A ak nevie, či a čo sa od neho žiada, aby sa o tom dozvedel od svojich spolužiakov (Tento proces môže chvíľu trvať - ​​napokon je ťažké zvyknúť si na povinnosti.)

            Kedy je čas sa učiť alebo robiť domáce úlohy:

            1. Uistite sa, že vaše dieťa vie a rozumie tomu, čo má robiť. Môžete ho požiadať, aby zadanie zopakovalo vlastnými slovami.
            2. Nechajte dieťa samé s úlohami, ktoré mu nerobia ťažkosti - jednoducho opustite miestnosť a počkajte na prípadnú žiadosť o pomoc.
            3. Postupne povzbudzujte svoje dieťa, aby samo zvládalo čoraz náročnejšie úlohy a výzvy (ak dieťa vidí, že je schopné učiť sa samo, bude chcieť čoraz viac samostatnosti!). Ubezpečte ho, že ak skutočne potrebuje vašu pomoc, pomôžete mu, ale veríte, že to zvládne.
            4. Skontrolujte, ako si urobilo domáce úlohy alebo sa naučilo na písomku, iba ak vás o to požiada. Verte, že to naozaj zvládne. 😊

            Čo ak sa ukáže, že úloha je príliš náročná ?

            1. Spýtajte sa dieťaťa, ako chce úlohu robiť, alebo čo už urobilo . Takto sa dozviete, kde je problém alebo kde vaše dieťa urobilo chybu. (Častá býva napríklad v matematike zámena znamienok.)
            2. Zistite tiež, ako by si dieťa prialo, aby ste mu pomohli - čo konkrétne musíte urobiť. Pokiaľ to pre neho nie je riešenie úlohy, riaďte sa požiadavkou dieťaťa - dôverujte jeho potrebám. Možno len potrebuje, aby ste boli pri ňom.
            3. Ak dieťa vôbec nevie, čo má robiť a ako to urobiť, začnite ho viesť správnymi otázkami . Vďaka tomu sa skutočne objaví okamih „a-ha!“, pretože sa zrazu ukáže, že problém bol v niečom, čomu dieťa vôbec nevenovalo pozornosť.
            4. Ak to tiež nefunguje, pretože problém je pre dieťa skutočne komplikovaný, vyriešte ho s dieťaťom, ALE ... určite prediskutujte ČO presne a PREČO to robíte. Ukázať dieťaťu svoj vlastný spôsob riešenia problémov (v tomto prípade úloh) je veľmi efektívny spôsob učenia. Len sa uistite, či vaše dieťa skutočne rozumie vášmu „čo“ a „prečo“.

            A po vyriešení danej úlohy je najlepšie, aby dieťa dokázalo okamžite vyriešiť podobnú úlohu, pretože si potom lepšie zapamätá, čo má v takýchto situáciách robiť. 

            A ešte dve dôležité rady .

            • Nenechajte sa nachytať s prvým "neviem“. Deti sa rýchlo naučia, že tieto krásne „heslá“ poskytujú rýchlu a nízkoenergetickú pomoc. 😉 Preto sa vždy pýtajte, čo presne dieťa nevie a akú pomoc potrebuje.
            • Ak sa dieťa pokúsilo zvládnuť úlohu samo a zlyhalo, existuje riziko, že úroveň frustrácie je už (veľmi) vysoká ... V tejto situácii sa k úlohe vráťte, až keď sa dieťa upokojí. 15-20 minútová prestávka dokáže naozaj zázraky. 😊 

            Začiatky nebývajú príjemné... 

            Čo ak je vaše dieťa už zvyknuté učiť sa alebo robiť domáce úlohy s vami? Potom môže začiatok samovýučby sprevádzať rebélia. V prípade niektorých detí to nemusí byť zapríčinené ani tak ťažkosťami alebo nedostatkom zručností, ako skôr tým, že dieťa má pocit, že stráca vašu pozornosť a záujem (najmä ak s ním trávime čas hlavne domácimi úlohami). V takýchto situáciách je veľmi užitočné vyhradiť si čas na samostatné učenie a spoločné hry.

            V iných prípadoch jednoducho treba prežiť rebéliu - zmena je spočiatku takmer vždy ťažko prijateľná...

            Ako rodič majte tiež na pamäti, že známky vášho dieťaťa sa môžu zhoršiť, hneď ako začne so samoštúdiom. To je úplne normálne. Pretože vaše dieťa sa učí zvládať úplne novú situáciu. S každou ďalšou hodinou samoštúdia dieťa pochopí viac o tom, ako sa lepšie učiť. A pravdepodobne to bude ako naučiť sa chodiť - najskôr niekoľkokrát spadne a potom uteká tak rýchlo, že mu bude ťažko držať krok. 😊

              

            Veľa šťastia! A veľa zdravia.                                                       Mgr. Zuzana Mondoková

                                                                                                                             psychologička

        • Zmena v rozvrhu na II.stupni ZŠ
          • Zmena v rozvrhu na II.stupni ZŠ

          • Upozorňujeme žiakov II.stupňa, že od pondelka 22.03.2021 dochádza k malým zmenám v rozvrhu. Prosíme žiakov, aby si po prihlásení do edupage skontrolovali nový rozvrh, ktorý je zverejnený aj na webstránke školy.

        • Organizácia vyučovania v týždni 22.- 26.03.2021
          • Organizácia vyučovania v týždni 22.- 26.03.2021

          • Vážení rodičia.

            Oznamujeme vám, že na základe zlepšenia epidemiologickej situácie v okrese Bánovce nad Bebravou a v súlade s celoslovenským COVID automatom sa od pondelka 22.03.2021 obnovuje prezenčná výučba v materskej škole a na I.stupni základnej školy. Taktiež budú školu navštevovať prezenčne tí žiaci II.stupňa, ktorí nemajú vhodné podmienky na dištančnú výučbu. 

            Podmienkou návratu dieťaťa do materskej školy a na I.stupeň základnej školy je test jedného zákonného zástupcu nie starší ako 7 dní. V pondelok 22.03.2021 dieťa/rodič pri nástupe do ZŠ/MŠ prinesie vypísané a rodičom podpísané tlačivo: Informovany_suhlas_a_cestne_prehlasenie_rodica_I_stupen.docx​​​​​​​ a tiež kópiu potvrdenia o absolovaní antigénového testu. 

            Toto tlačivo si môžete vytlačiť alebo prevziať v budove školy vo štvrtok 18.3. a v piatok 19.3. v čase 8:00 - 15:00h. Informácie, na aký účel sú vaše osobné údaje spracovávané, nájdete tu: Informacie_o_spracovavani_osobnych_udajov_marec_2021.docx.

            Kvôli zabezpečeniu organizácie vyučovania, ŠKD a zabezpečeniu stravovania vás prosíme, aby ste najneskôr do štvrtka 18.03.2021 do 13:00h informovali triedne učiteľky svojich detí o tom, či dieťa nastúpi do školy, či bude naštevovať ŠKD a v akom čase a či sa bude stravovať v školskej jedálni. 



        • Organizácia vyučovania v týždni 15. - 19.03.2021
          • Organizácia vyučovania v týždni 15. - 19.03.2021

          • Vážení rodičia, milí žiaci.

            Aj v priebehu budúceho týždňa budeme na základe COVID automatu a vyhlášky RÚVZ Trenčín pokračovať v dištančnom vzdelávaní (v prevádzke nebude ani MŠ). Nakoľko sa ale epidemiologická situácia v našom okrese pomaly zlepšuje, dúfame, že ešte pred veľkonočnými prázdninami budeme môcť začať s klasickou prezenčnou výučbou aspoň na I.stupni ZŠ. 

            Prajeme vám veľa zdravia. 

        • JOLLY PHONICS NA NAŠEJ ŠKOLE
          • JOLLY PHONICS NA NAŠEJ ŠKOLE

          • Metóda Jolly Phonics je metóda výučby anglického jazyka zameraná na multisenzorické, čiže viaczmyslové učenie cudzieho jazyka. Je to metóda rozšírená po celom svete a pritom jej základy vznikli v krajine, z ktorej jazyk pochádza – zo Spojeného kráľovstva. Metódu vytvorili p. učiteľky ešte v 80.tych rokoch 20. storočia pre anglicky hovoriace deti, ktoré slová vedeli vysloviť, ale ich nevedeli prečítať.   

            A tak postupne vznikla táto metóda zameraná na fonémy – zvuky, ktoré tvoria slová. Aby to mali deti ľahšie a učenie bolo pre nich zábavnejšie, vytvorili ku každej fonéme aj príslušný znak, príbeh a pieseň. To je to, čo robí túto metódu odlišnú, zaujímavejšiu a zároveň aj oveľa efektívnejšiu ako klasická výučba jazykov. Deti sa učia porozumeniu cez príbehy, cez jednoduché používanie jazyka už od 1. ročníka, zároveň sa učia správne čítať fonémy, slová a nakoniec vety. Je dokázané, že deti baví čítať, ak vedia správne čítať a textu rozumejú.

            V tejto metóde sa nekladie dôraz na preklad – preto sa žiaci neučia slová prekladať – vynecháva sa tu klasický zoznam slovnej zásoby (klasické učenie slovíčok). Metódou Jolly Phonics sa slovná zásoba učí prirodzene v kontexte diania na hodine a čítania jednoduchých textov s obrázkami už od prvého ročníka. Takéto učenie je prirodzené a hlavne je trvalé, pretože spoje, ktoré vznikajú v mozgu, vydržia. Efekt „bifľovania sa“ slovíčok slovensky – anglicky je veľmi krátkodobý, žiaci, ktorí sa nevedia učiť aktívne, slovnú zásobu strácajú z pamäti v priebehu pár dní.

            Naša škola je jediná v okrese, kde sa vyučuje touto metódou a sme na to veľmi hrdí, pretože už teraz po 4 rokoch používania tejto metódy vidíme rozdiel v práci so žiakmi na hodinách, ktorí sa učia touto metódou. Učenie cudzieho jazyka je dlhodobý proces a efekt správneho prístupu sa prejaví až po pár rokoch.

            Spoločnosť Jolly Phonics na Slovensku vyhlásila v mesiaci marec súťaž pre deti – deti budú čítať 5 kníh a odpovedať na otázky – knihy sú k dispozícii aj v digitálnej forme. Bližšie informácie sú v priloženom dokumente: Jolly_Phonics_citatelska_sutaz.pdf . Ak máte záujem a chuť súťažiť, môžete svoje dieťa prihlásiť sami, alebo ma  v prípade nejasností kontaktujte.

            Mgr. Katarína Krajčíková

        • Organizácia vyučovania v týždni 8.-12.03.2021
          • Organizácia vyučovania v týždni 8.-12.03.2021

          • Vážení rodičia.

            Na základe pretrvávajúcej nepriaznivej epidemiologickej situácie a v súlade s Vyhláškou RÚVZ Trenčín č.9/2021 účinnej od 1.3.2021 vám oznamujeme, že aj v nasledujúcom týždni bude pokračovať výučba na I. aj II. stupni základnej školy dištančnou formou. Materská škola bude zatvorená, pani učiteľky sa budú individuálne venovať príprave predškolákov na nástup do 1. ročníka ZŠ. 

        • Organizácia vyučovania v týždni 1.3. - 5.3.2021
          • Organizácia vyučovania v týždni 1.3. - 5.3.2021

          • Vážení rodičia.

            Vzhľadom k pretrvávajúcej zlej epidemiologickej situácii v okrese Bánovce nad Bebravou a v súlade s odporúčaním Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Trenčín: www.ruvztn.sk vám oznamujeme, že materská aj základná škola ostávajú zatvorené a výchovno-vzdelávací proces bude pokračovať dištančnou formou. Ďakujeme za vaše pochopenie a trpezlivosť a prajeme vám veľa zdravia.